Een kort geding als pressiemiddel?
Bij spoedeisende niet te complexe zaken kun je de rechtbank via een kort geding vragen om een snelle voorlopige voorziening. Een kort geding procedure bestaat uit een dagvaarding en een zitting. Hierna volgt de uitspraak. Deze procedure neemt (afhankelijk van de spoedeisendheid en drukte) enkele dagen tot enkele weken in beslag, terwijl een bodemprocedure (= gewone procedure) al snel een jaar of meer kost. De uitspraak van een kort geding is altijd een voorlopige voorziening die slechts geldig is tot er uitspraak is gedaan in de bodemprocedure. In de praktijk komt het echter veelvuldig voor dat partijen zich bij de uitspraak in kort geding neerleggen en er helemaal geen bodemprocedure meer volgt, de voorlopige voorziening is dan als het ware eeuwig durend.
Vanwege de snelheid is een kort geding vaak een goed pressiemiddel. Vooral omdat in de praktijk veel geschillen onder druk van de dagvaarding nog voor de zitting tussen partijen worden geschikt (= in onderling overleg geregeld). Er vindt dan geen zitting plaats. Maar hoe zit het dan met de proceskosten?
In de meeste gevallen zijn hierover ook tussen partijen afspraken gemaakt. In dat geval hoeft de rechtbank dus helemaal geen uitspraak te doen en is er ook geen griffiegeld verschuldigd. De Hoge Raad heeft namelijk in een recente uitspraak bevestigd dat er geen griffiegeld is verschuldigd, indien een kort geding voor het uitroepen van de zitting is ingetrokken. Op deze wijze worden kosten bespaart, hetgeen het kort geding ook nog eens een ‘goedkoop’ pressiemiddel maakt. Indien partijen het niet eens zijn over de verdeling van de proceskosten, dan kan die partij (zowel eiser als gedaagde) aan de rechtbank verzoeken om het geding doorgang te laten vinden om zo de rechter over de proceskosten te laten beslissen. In dat geval is er wel een zitting en dus wel griffiegeld verschuldigd.
Een kort geding is dus een goed pressiemiddel dat, afhankelijk van de omstandigheden u bovendien tijd en geld kan schelen. Onze huisadvocaten adviseren u graag over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een kort geding.