Makkelijker conservatoir beslag leggen!?
Het wordt makkelijker om conservatoir beslag te leggen op een bankrekening in een ander EU land. De minister van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel aangeboden aan de tweede kamer, dat een uitvoering is van een eerder aangenomen EU-verordening die vanaf 18 januari 2017 van kracht wordt om zo de grensoverschrijdende incasso van (bepaalde) vorderingen gemakkelijker te maken.
Conservatoir beslag kan al worden gelegd op de bankrekening op het moment dat er een vordering op de schuldenaar bestaat. Het doel van conservatoir beslag is voorafgaand aan een procedure voorkomen dat de schuldenaar geld laat verdwijnen, zodat de schuldeiser zich daar na het winnen van de procedure niet meer op kan verhalen. In de praktijk wordt conservatoir beslag ook veelvuldig gebruikt om de druk op een andere partij op te voeren. Om conservatoir beslag te mogen leggen heb je voorafgaande toestemming van de rechter nodig, echter deze toestemming kan relatief eenvoudig worden verkregen. Een advocaat kan dit via een verzoekschrift voor u regelen.
Leg je conservatoir beslag, dan heeft dit een zogenoemde “blokkerende werking”. Dat wil zeggen dat de schuldenaargedurende het beslag niet meer over het geld op de bankrekening kan beschikken.
Maar hoe werkt het dan als je een schuldenaar hebt die in een ander EU land zit? Nu is het dan nog uit praktisch oogpunt een lastig verhaal. Het verzoek om conservatoir beslag te leggen dient dan namelijk aan de rechtbank worden gevraagd van het land waar de bankrekening van de schuldenaar zich bevindt. De nieuwe EU richtlijn, die rechtstreeks van toepassing is op alle EU landen behalve Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, zal hier verandering in brengen.
Deze richtlijn, waar het wetsvoorstel een uitvoering van is, maakt het mogelijk om in het land van de schuldeiser een verzoek tot conservatoir beslag te doen indien het geldvorderingen betreft in grensoverschrijdende zaken binnen de EU in burgerlijke- en handelszaken. Hierdoor hoef je voor wat betreft deze vorderingen dus niet meer telkens naar het land waar de bankrekening van de schuldeiser zich bevindt. De nieuwe regels gelden niet voor vorderingen in een insolventieprocedure, sociale zekerheid, erfenissen, testamenten, vorderingen in het huwelijksvermogensrecht en arbitrage. Ook geldt het niet voor bankrekeningen die volgens het recht van dat EU land niet vatbaar zijn voor beslag en indien een bankrekening door of bij een centrale bank wordt aangehouden.
Kort gezegd maakt dit het dus praktischer om conservatoir beslag op een vordering in burgerlijke- en handelszaken beslag te leggen in een ander EU land. Je hoeft immers niet bij een rechtbank in een ander EU land aan te kloppen maar de schuldeiser kan gewoon naar de rechtbank in haar land. Hopelijk zal dit wetsvoorstel en de richtlijn dus het leggen van beslag in een ander EU land, en daarmee de verhaalsmogelijkheden van de schuldenaar, verbeteren. Vragen over beslag leggen!? Neem contact op met onze LegalParrots!